Så väljer du rätt elcykel

Att välja en elcykel som passar dina behov är viktigt. Därför har vi skapat en guide som gör det enklare för dig att hitta rätt. Och glöm inte att du kan provcykla våra olika modeller hos någon av våra återförsäljare.

Att köpa en elcykel är en långsiktig investering, därför är det viktigt att du går hem med en som motsvarar dina behov. Börja med att fundera över vad du ska ha din cykel till för att kunna välja rätt batteri. Ska du använda den som transport till arbetet?  Ska det finnas plats för barn och bagage? Eller vill du kanske cykla i hård terräng? När du besvarat dessa frågor kan du sedan välja ett batteri som passar dig.

Välj rätt utrustning

När du bestämt batteri är det dags att välja motor, bromsar och tillbehör. Precis som batterierna har motorerna olika fördelar. Det finns tre varianter: framhjulsmotorn som ger dig ett driv framåt, centermotorn för stabilitet och bakhjulsmotorn som ger en knuff i ryggen.

Det är viktigt att veta vilken terräng du ska cykla i när du väljer bromsar. Om du är osäker så är det här en bra fingervisning:

  • I stadstrafik med låg hastighet: fälgbromsar, fotbroms och rullbromsar
  • I stadstrafik med hög hastighet: fotbroms, rullbromsar och skivbromsar
  • I kuperad terräng: fotbroms, rullbromsar eller hydrauliska fälgbromsar
  • Utanför staden: fotbroms, rullbromsar, skivbromsar och hydrauliska fälgbromsar

Till sist återstår bara val av tillbehör. Föredrar du en inre eller yttre växel? Behöver du en cykelkorg eller en rymlig pakethållare fram?

Besök din återförsäljare

För att vara säker på att du får den ramstorlek som passar dig, är det alltid bäst att besöka någon av våra återförsäljare. De kan också komma med vägledning, räta ut eventuella frågetecken och sist men inte minst så kan du provcykla våra modeller.