Ge din elcykel energi

Det finns mycket du kan göra själv för att förlänga din elcykels livslängd. Här kommer några tips på vad som är bra att tänka på innan, under och efter cykelturen. Så att din elcykel kan fortsätta ta dig snabbt mellan olika platser, ge dig motion och förhindra att du kommer fram svettig till middagen.

Genom att pumpa däcken och kontrollera trycket regelbundet minskar risken för punktering, dessutom drar välpumpade däck mindre batteri. Utöver det är det bra att tvätta, smörja, spänna kedjan, rengöra batteriet och testa bromsarna. Upprepa gärna denna procedur en gång i kvartalet.

Be din återförsäljare se över din cykel 1-2 gånger per år. De har möjlighet att komma åt annars dolda delar, justera och kontrollera batteri.
Innan du rullar iväg, ska du cykla långt? Om svaret är ja, ta med batteriet och ladda vid ett eventuellt stopp. Tänk på att faktorer som tung packning, temperatur och terräng påverkar hur långt batteriet räcker.

Cykla smart, kom längre

Börja på den lägsta växeln och assistansnivån och öka när du kommit upp i hastighet. Om det är många backar, växla gärna ner och använd en så låg assistansnivå som möjligt. I nedförsbackar och i medvind är det också bra att vara sparsam med assistansen. På så sätt behöver motorn och batteriet inte arbeta lika hårt vilket gör att du kan åka längre utan att ladda.

Ladda batteriet rätt

Försök att hitta en plats fri från regn och direkt solljus när du ska parkera din cykel. Ta gärna med batteriet in och ladda det i rumstemperatur. En tumregel är att ladda batteriet så ofta som möjligt och var försiktig när du sätter i eller tar den ur laddaren. Om det är så att du inte använder din cykel ofta är det ändå bra att ladda batteriet minst 1-2 gånger i månaden.