Vad är en elcykel?

Här kan du läsa mer om batterier, växlar och motortyp. Det är nämligen tre viktiga saker att ha åtanke inför ditt köp. Så att du kan välja den cykel som passar dig och din livsstil bäst.

Hur fungerar den?

Batteri

Det är ditt behov som avgör vilken typ av batteri som passar. Det handlar om hur långt du cyklar och i vilken terräng. Du kan själv påverka batteriets kapacitet och livslängd genom att bland annat ta in batteriet om det är kallt ute, rengöra det med en trasa utan vatten och låta din återförsäljare se över batteriet 1-2 gånger per år. Läs mer i din cykels manual här.

Växlar

Vilken typ av växel du har på din cykel beror på vilken motor du väljer. En cykel som har motorn på bakhjulet har sina växlar utvändigt medan cykeln med framhjulsmotor har växlarna invändigt. Om du väljer centermotor kan du själv bestämma om du vill ha invändiga eller utvändiga växlar.

Motor

Motorns placering på cykeln påverkar cykelns balans och assistans-kapacitet. Om du väljer en motor som sitter på bakhjulet får du en elcykel som klarar branta stigningar. Centermotorn och framhjulsmotorn ger dig en jämn viktfördelning vilket leder till stabilitet. Bakom motorerna står Batavus, BOSCH och Yamaha.

Välj själv när du vill svettas

Du bestämmer själv hur mycket eller lite hjälp du vill ha av motorn. Om du vill undvika att komma fram svettig till arbetet eller middagen kan du använda en hög assistans-nivå. På hemvägen kan du välja en lite lägre nivå eller stänga av motorn helt.

Miljöfördelar och hälsa

Minimalt utsläpp av koldioxid

En medelstor bil släpper i genomsnitt ut 132 g koldioxid per kilometer, det kan ställas i jämförelse med elcykelns 12g. För att göra det lite mer greppbart kan vi säga så här: tar du cykeln till arbetet eller skolan varje dag och sträckan är 12 kilometer besparas miljön på 2880 g koldioxid per dag.

Renare andningsluft

I jämförelse med en bilist är du som cyklist mindre utsatt för avgaser. Vid bilköer drar nämligen bilens ventilationssystem in avgaser, något som du undviker när du sitter på cykeln.

Ett bra sätt att träna

Du kanske har långt till arbetet eller skolan, behöver en extra skjuts i branta backar eller så vill du undvika att komma fram svettig. Oavsett anledning så rör du på dig och kan själv ställa in hur mycket eller lite hjälp du vill ha av motorn. Det är alltså inte fusk att använda sig av en elcykel.

Avlastar knäna

Att cykla är en skonsam träningsform för både knän och leder, mycket tack vare de mjuka rörelserna och den jämna belastningen